IMG_8374.jpg

UPPLEV NATUREN OCH FLUGFISKET PÅ

GRÖNLAND

 

LITE KORT OM  

OUTSIDE TRAVELS

Vi erbjuder fantastiska flugfiskeresor med professionell guidning i jakten på vild, nystigen röding i en av Grönlands bästa älvar. Grupperna är små (5-7 personer), detta för att kunna erbjuda bästa möjliga service på plats. Vi bor bekvämt men spartanskt. Våra fina hytter ligger ett stenkast från "sea pool" så för den ihärdige ligger ett flugkast aldrig långt bort. 

 

EPOST

info@outsidetravels.com

TELEFON

0737-88 74 39

Missa inte vårt maffiga bildgalleri från årets fiskeäventyr. 


Vad vi har att säga

OM FLUGFISKERESAN TILL GRÖNLAND

Vår älv på västra Grönland är en pärla. Ett orört paradis där bara ett fåtal sätter sin fot varje sommar. Älven är lika ren och klar som man bara kan drömma om och fisken lika vild och stark som man sett på film.

Vi utgår från den lilla byn Maniitsoq därifrån körs vi ut med en bekväm båt som tar 12 passagerare. Båtfärden i sig brukar bjuda på fantastiska upplevelser. Att se valar och sälar är mer regel än undantag och de storslagna vyerna gör resan till ett sant nöje. På plats installerar vi oss i tre stugor. Dessa stugor innehåller allt man kan tänka sig för ett bekvämt men spartanskt boende. 

Fisket i älven håller världsklass. Vår älv är rödingförande i ca 5 kilometer. Dessa kilometer bjuder på otroligt varierande fiske. Oavsett om man gillar snabba strömmar, förföriska sel eller fiske i sjöar så hittar man snabbt det man gillar bäst. Den ena poolen ser mer inbjudande än den andra så problemet ligger ofta i att bestämma sig för vilken av dessa smultronställen man vill fiska.

Rödingen vi fiskar efter föds i älven men lämnar älven i förmån för havet efter 1-2 år. Där växer den sig stor och tjock fort. När den återvänder till älven är det som krutpaket och en perfekt utmaning för oss sportfiskare. Att det går stor fisk i vår älv är ingen nackdel, varje år brukar vi fånga exemplar på 6 kg eller större! 

En trevlig bonus är fisket i havet. Med hjälp av en liten motorbåt tar vi oss ut på fjorden. Oftast behöver man inte åka mer än 100 meter ut från stranden för att hitta de första drömplatserna. Fisket i fjorden håller världsklass och mängden torsk är helt otrolig. Det vi fiskar efter är torsk, havskatt, fläckig havskatt, diverse plattfiskar och hälleflundra som anses vara kungen i fjorden. Efter att ha utforskat denna fjord kan vi inte annat än att förundras över hur rikt på liv havet är just här. I skrivande stund ligger camprekorden på torsk på ca 18 kg, fläckig havskatt på ca 10 kg och hälleflundra på ca 15 kg. Dessa fiskar fångar vi på mellan 10-100 meters djup. Utrustning i form av havsfiskespön + beten för detta fiske finns på campen för den som vill testa lyckan. Möjligheten finns även att fiska på dessa arter med flugspö. Då både torsk och hälleflundra går in riktigt grunt fungerar en fiskimitation i kombination med en snabbt sjunkande lina alldeles utmärkt. 

Djurlivet på Grönland är fascinerande men begränsat, det bistra klimatet gör att bara de starkaste och smartaste överlever. Runt vår camp kan du räkna med att stöta på vildren, polarhare, fjällräv (förekommer i två varianter, vit och blå) hermelin och halsbandslämmel. Av de cirka 180 fågelarterna som finns på Grönland är det en som sticker ut och som vi ser med jämna mellanrum, havsörn. Runt campen ser vi dessa giganter spana in oss och tidigt på morgonen kommer de ibland riktigt nära. Efter resans slut skjutsas ni med båt till byn igen för en avskedsmiddag och hotellövernattning. 


“Trots att jag bara hört gott om fisket på Grönland var vistelsen på campen över alla förväntningar. Bara att komma till campen är ett äventyr och vyerna från planet och båtturen är fascinerande.

Väl framme vid älven var vattnet verkligen så klart som jag sett på bilderna och havsrödingarna var grymt starka men känslan att vara i helt orörd natur är svårslagen och det är nog det jag kommer att minnas bäst.
Hela upplägget med det bekväma boendet, goa maten och att fiska så mycket man orkar tilltalade mig mycket. Att det sedan blev några PB både i älven och i havet är en extra krydda. Just denna variationsrikedom i fisket i älven, snabba strömmar, sjöar och lugna partier är hur kul som helst. Utöver detta så fanns ju fisket i havet som var som en outforskad skatt.
Får ni chansen, åk dit!”
— Tony
 
 
 
IMG_7631.jpg

DETTA INGÅR

 • Sju och en halv fiskedag vid älven

 • All transfer mellan flygplats och byn

 • Transferbåt mellan Maniitsoq och campen

 • All mat under vistelsen i campen

 • Svensk guide

 • Kastinstruktioner för de som vill ha

 • Fiskelicens

 • Middag och hotellövernattning dagen innan avfärd

Detta ingår inte:

 • Flyg tur och retur (ca 10.000 – 12.000 SEK från Kastrup)

 • Alkoholhaltiga drycker

 • Fiskeutrustning

 

VANLIGA FRÅGOR

När är bästa tiden att åka?
Våra veckor är lagda den absolut hetaste tiden. Från mitten av juli och hela augusti har vi en härlig mix av nystiget silver och röda skönheter.

Bokar vi flyget själv?
Flyget bokas på egen hand. Kontakta oss för vidare rekommendationer.

Vilken sorts utrustning behöver jag?
Ett spö i linklass 6 eller 7 är optimalt. Flytande linor och en rulle med pålitlig broms är att föredra. Flugvalet är ett kapitel för sig, skicka en intresseanmälan så skickar vi mer info!

Behöver jag ha tidigare erfarenhet av flugfiske för att följa med?
Nej, under åren har vår guide hjälpt och lärt massvis med folk hur denna ädla konst går till. De kastinstruktioner han ger ingår i priset. Om man ska lära sig, varför inte lära sig på en av världens vackraste platser?

 

 
 

VILL DU VETA MER OM VÅRA GRÖNLANDSRESOR?

Ring 0737-88 74 39 och anmäl ditt intresse eller fyll i dina uppgifter nedan så hör vi av oss inom kort.
 Våra platser för närvarande är:

2020
27 juli – 4 augusti: Fullbokat
3 – 11 augusti: Fullbokat
10 – 18 augusti: Fullbokat
17 – 25 augusti: Fullbokat