Info- & checklista inför Grönland

outsidetravels-greenland-flyfishing-2016-86.jpg
 
 

Du står nu inför en fantastisk resa till de Grönländska vidderna. För att du ska få ut maximalt av din resa följer här några tips och råd som kan vara bra att ha med sig.

Klimatet & kläder

Det arktiska vädret på Grönland är nyckfullt och oväder kommer och går snabbt. Temperaturen under högsommaren kan vara allt från 20 grader varmt på dagen och 3-4 minus på nätterna. Det är därför viktigt att du har med dig kläder som klarar av detta. 

"Lager-på-lager" principen är att föredra vilket innebär att man har flera tunna lager på sig istället för ett tjockt. Detta gör att du med enkelhet kan ta på eller av dig plagg beroende på den aktuella temperaturen. Kollar man på underställ och lagret som ligger närmast huden är det viktigt att det är gjort av ett funktionsmaterial, helst ull. Då det sker en del vandring är det vanligt att man svettas en del så att ha ett lager som andas är A och O.

Varma mellanlager är skönt om det driver in oväder och temperaturen sjunker. Tänk även där på att använda material som andas, det gör din tid ute i naturen så mycket skönare. Det sista plagget som också är ett av de viktigaste är en rejäl regn och vindjacka som står emot regn och rusk under några dagar. Har vi otur kan ovädren hålla i sig i några dagar och att sitta inne i lägret och vänta ut ovädret är inte roligt.

IMG_8257.jpg

Förutom vadare rekommenderar vi ett par bra och sköna vandrarkängor kan vara bra att ha med då en hel del av fisket kan bedrivas från land. Den torra luften på Grönland gör att din hud torkar ut snabbt, en sunlotion är ett bra val då den även skyddar mot den starka solen. När vi ändå är inne på solen så rekommenderas ett par polariserande solglasögon, delvis för att de på ett bra sätt tar bort de skadliga uv-strålarna men även för att du under fisket på ett bättre sätt kan se fisken genom det kristallklara vattnet. Under vissa tider har vi en hel del mygg och forsknott. Låt dem inte förstöra din resa, ta med dig myggmedel och myggnät. Utan dem löper du stor risk att bli galen!

Trots denna information vill jag bara poängtera att vi faktiskt har fint väder också. Vissa veckor har regnet hållit sig borta helt och solen har stekt. En amerikansk deltagare döpte till och med om campen till "Playa del Greenland."

Här är ett förslag på en packlista på saker vi tycker du bör ha med dig när det kommer till kläder:

  • Ullsockor

  • Underställ, tunt och tjockt

  • Långärmad tröja/skjorta

  • Tjockare fleecetröja (eller liknande plagg, helst som andas)

  • Regn & vindjacka

  • Slittåliga vildmarksbyxor

  • Keps, mössa och vantar

  • Mygghatt

  • En varm Sovsäck

  • Liggunderlag

Campen

Boendet är relativt bekvämt och består av två sovhytter och en kökshytt. Campen är byggd med plywood och det finns rinnande vatten, gasolkök, diskbänk, matbord mm. 

Sovhytterna har britsar så bra liggunderlag och sovsäck som klarar kyla är att föredra då det tenderar att bli lite kyligt under nätterna.

Flyg

Det är oftast smidigast att boka flyg direkt med Air Greenland från Kastrup till Maniitsoq, med mellanlandning i Kangerlussuaq. Oftast är det också bäst priser ju tidigare man bokar. Viktigt att tänka på är att boka flyget som landar vid 14:55 i Maniitsoq.

Fiskeutrustning:

Vår älv lämpar sig utmärkt för både spinn och flugfiske. Vid flugfiske lämpar sig en utrustning i klass 6-7 bäst. Fisken är urstark och ställer höga krav på utrustningen. Spöt ska helst ha en klassning på 6-7 och ha en rätt så snabb aktion. Rullen bör vara av bra kvalité och klara långa och snabba rusningar. Vi använder oss oftast av flytande lina i de strömmande partierna men i utloppen i sjöarna kan en sinktip vara ett bra alternativ.

Tafsarna vi använder är i dimensionerna 0,25 mm - 0,35 mm gärna av flourcarbon. Detta material tål i högre utsträckning slitage mot stenar och syns mindre för fisken.

Flugorna som vi har haft störst framgång med är:

Nymfer i storlek 4-10 i starka färger såsom lila, rosa och röd. Dessa binds med ganska förtyngda så de dansar ner i hålorna snabbt.

Streamers i storlek 4-8 i samma kulörer som nymferna. Här kan även en stor svart Molly Bugger ge fantastiska resultat. Dessa binds något lättare och fiskas lite högre upp i vattnet.

Foamflugor är kanske det roligaste sättet att fiska på. Detta är en ytgående fluga som fiskas på så sätt att den bildar ett V bakom sig. Åk inte till Grönland utan dessa!

IMG_1096.jpg

Du kan även beställa en komplett flugask med noggrant utvalda flugor för fisket här.

På de flesta ställen fungerar vanliga betalkort men ta i alla fall med lite kontanter (danska kronor)

Sist men inte minst, ta med kameran. Du kommer uppleva många spännande ögonblick på denna ö så varför inte föreviga några av dem.

För väderprognoser även om de oftast är missvisande, använd yr.no